Nemažai šeimininkių / šeimininkų yra naudoję alų virtuvėje. Kalbame ne tik apie „tiesioginę paskirtį“, bet ir kaip pagalbininką gaminant įvairius patiekalus bei marinuojant.
Aluje esanti angliarūgštė veikia kaip puikus katalizatorius marinavimo procesui, ir padaro mėsą mikštą ir švelnią. Skirtingų rūšių alaus skirtingos skonio savybės leis taip pat išgauti ir skirtingų skonių.
Vieną receptų pateiksime čia. Šis marinatas universalus – tinka daugeliui produktų: mėsai, paukštienai, žuviai, daržovėms.
Taigi – pirmyn!
JUMS REIKĖS
- ¼ stiklinės alyvų aliejaus;
- 2 valgomieji šaukštai Vorčesterio padažo;
- ¼ stiklinės balzaminio acto
- ½ butelio (apie 250ml) stout stiliaus alaus. Rekomenduojame tradicinį Guinness Draught;
- 3 skiltelės česnako išspaustos su česnakų spaudykle;
- 2 arbatiniai šaukšteliai rudojo cukraus;
- 2 arbatiniai šaukšteliai maltų čili pipirų;
- ½ smulkiai pjaustyto svogūno;
- 2 arbatiniai šaukšteliai druskos;
GAMINIMAS:
- Sumaišykite visus ingredientus;
- Sudėkite į marintą mėsą, žuvį ar daržoves. Dėl paprastumo galite naudoti tvirtą plastikinį maišą;
- Marinuokite nuo 2 iki 12 val. Ilgiau marinuotų produktų skonis bus intensyvesnis. Jei norite labiau „natūralaus“ skonio – marinuokite trumpesnį laiką.
- Išimkite iš marinato ir kepkite kepsninėje, keptuvėje ar orkaitėje. Čia jau kiekvienam savo – jei kepsite steik‘ą ar žuvį ant atviros ugnies, užteks po kelias minutes iš kiekvienos pusės. Jei norėsite žemoje temperatūroje kepto – „low and slow“, teks „pakentėti“ ilgiau. Čia jau atskiro rašinio tema. 😊
Prie šio patiekalo puikiai tiks tradicinis lager stiliaus alus pvz. mūsų iBAR Light. Arba Jurgenborg bei Daujotų nefiltruotas.
Jei paruošite marintą aštresnį, tobulai derės Green Monster IPA.
Tomas Gudžiauskas
Labai gražus straipsnis. 🙂