by Tomas Gudžiauskas

Alus – vienas seniausiai gaminamų gėrimų pasaulyje. Ankstyviausiais archeologiniais alaus įrodymais laikoma 13 000 metų senumo fermentuoto gėrimo likučiai, kuriuos pusiau klajokliai Natufiai naudojo ritualinėms puotoms. Rašytiniuose šaltiniuose alus pirmą kartą minėtas apie 5000 pr.Kr. Egipto ir Irako teritorijose.

Natūralu, kad per šitiek tūkstančių metų skirtinguose regionuose atsirado daugybė skirtingų alaus rūšių. Šiuo metu alaus rūšys skaičiuojamos jau šimtais ir pramonei vystantis – šis skaičius auga! Visgi bet kuri alaus rūšis priklauso vienai iš 2 pagrindinių kategorijų: lageriai arba eliai. Nesigilinant į technologines detales, – lageriai fermentuojami šaltai, o eliai – aukštutinės fermentacijos – šiltai fermentuojami gėrimai.

Tiek spalva, tiek skonis – jau aludarių meistrystės reikalas. Nebūtinai lageris turi būti šviesus ir lengvas gėrimas, o elis „sunkus“, saldus ir tamsios spalvos, nors taip ir įprasta manyti…

Visų šimtų alaus rūšių tikrai nevardinsime, tačiau paminėsime keletą, kurias būtina žinoti renkantis perkant alų:

  1. Lager / pilsner

Tai populiariausias stilius pasaulyje ir Lietuvoje. Dėl to, jei bare paprašysite “šviesaus alaus”, 90% atvejų gausite lagerį. Kaip minėta tai vėsiai fermentuojamas gėrimas. Toks gamybos būdas sukuria daugumai įprastą alui skonį. Paprastai (bet nebūtinai!) lageris būna skaidrios geltonos spalvos ir subtilaus grūdų ar naminių kepinių aromato. Tokie yra ir mūsų populiariausi – iBAR Light bei Jurgenborg.  Kartais be įprastų ingredientų dedama kukurūzų, ryžių ar avižų dribsnių. Apynių kartumas čia paprastai nedidelis, o karbonizacija aukšta. Jei dedama skrudintų salyklų galima gauti ir visai tamsią spalvą, kaip pvz. Miuncheno Dunkel stiliaus Licorne Black, kuris yra tikrai išskirtinio skonio gėrimas, būtinas paragauti. Pilsner stiliaus gėrimai paprastai būna kiek kartesni nei kiti lagerio stiliai, čia galite tikėtis vaisiškų ir gėlių natų, raiškiau pateikto skonio.

2. Belgiško stiliaus ir kiti eliai:

Kaip jau minėta eliais vadinasi daugybė labai skirtingų gėrimų. Kadangi elis brandinamas aukštesnėje temperatūroje, čia atsiranda daugiau ir įvairesnių skonių. Supaprastintai juos galima suskirstyti į tamsiuosius, šviesiuosius elius, IPA. Tamsieji paprastai būna „tirštesni“ su „daugiau kūno“ ir saldumo. Šviesiųjų elių skonis ir spalva gali varijuoti nuo kepinių ir mielių iki vaisiškų. Labai liberaliai apibendrinant – tai gėrimai, kuriuose turėtų būti išreikštas salyklų saldėsis, balansuojamas lengvu apynių kartumu. Vienas iš vykusių Lietuviškų tamsiųjų elių 666 – gėrimas, kuriame tobulai balansuojama skrudintų salyklų saldumas su mielių rūgštele.

Belgiško stiliaus eliai – grupė, kurią vertėtų minėti atskirai. Ir ne veltui, – tai vieni geriausių gėrimų  pasaulyje. Šio alaus gamybai naudojami įvairūs salyklai, juose rasite vaisių, mielių skonio. Belgiško stiliaus eliai gali būti įvairių rūšių: saison, lambic, tripel, dubel ir kt. Visos šios rūšys skirtingos ir turi savitų bruožų. Lambc (Kriek) ir saison svyruoja nuo funky iki visiškai vaisiškų, o tripel, dubel ir net quadrupel – praplečia skonių ir spalvų gamą nuo šviesaus, bet drumsto iki gintaro ar net raudonos spalvos. Daugeliu atvejų tikėkitės įvairesnių, „pilnesnių“ skonių palečių, didesnės alkoholio koncentracijos, dubel, tripel quadrupel stiliuose siekiančios 8%, 11%, 14% ar daugiau. Vieni populiariausių šio belgiškų stilių eliai Lietuvoje – Leffe. Šie gėrimai itin vaisiškų skonių, kur galite pajusti aiškiai išreikštus vyšnių aromatą ir charakteringą saldoką-rūgštoką skonį.

3. IPA (India Pale Ale)

IPA yra viena “jauniausių” alaus rūšių, priskiriama eliams, tačiau jau keletą metų populiarėjanti Lietuvoje. IPA spalva yra panaši (arba šiek tiek tamsesnė) į šviesiųjų elių spalvą, tačiau turi daug labiau išreikštą apynių aromatą ir skonį. Šis stilius iš pradžių buvo sukurtas norint išsaugoti gėrimą transportuojant iš Anglijos į Indiją (iš to kilęs pavadinimas), todėl kaip konservantas buvo įdėta daugiau apynių, kurie padeda ilgiau išlaikyti alų šviežią. Tai gėrimas ne kiekvienam! Tipinė IPA – aiškiai išreikšto apynių kartumo, gaivaus aromato. Mūsų populiariausia – Green Monster IPA.

IPA puikiai tinka prie riebaus maisto pvz. raudonos mėsos, sūrio bei kitų intensyvių skonių.

4. Kvietinis

Šios rūšies populiarumą Lietuvoje prieš keletą metų suformavo vienas didžiųjų Lietuvos gamintojų. Kvietinis, arba baltas, kaip kartais įprasta vadinti šio stiliaus gėrimus Lietuvoje, verdamas kaip pagrindą naudojant kviečių salyklus. Čia taip pat yra nemažai rūšių, populiariausios iš kurių: Heffeweizen arba Vokiško stiliaus kvietinis, kur dominuoja drumsto aukso spalva, o kviečių salyklai ir išreikštos mielės formuoja charakteringą gaivų skonį su lengva rūgštele ir įvairiais vaisiškais poskoniais. Puikus šio stiliaus atstovas Volfas Engelman Balta Pinta;

Witbier arba Belgiško stiliaus baltieji, paprastai būna įvairesnių skonių. Dažniausiai dėl to, kad dedama įvairių papildomų prieskonių – apelsino žievelių, įvairių vaisių ekstraktų, kas sukuria didesnę įvairovę. Dažnai šie gėrimai saldesni, su bananų ar džiovintų vaisių natomis. Jei norite išbandyti tradicinį šio stiliaus gėrimą, rekomenduojame Hoegaarden Witbier, arba nealkoholinį jo „brolį“ Hoegaarden 0,0%. Intensyvesnių, tačiau puikiai subalansuotų skonių belgiško kvietinio atstovas – Volfas Engelman BLANC.

5. Stoutas ir porteris

Stout’ą žinote turbūt todėl, kad Guinness skyrė itin daug laiko ir pinigų supažindinti su šiuo itin tamsiu gėrimu, kurio puta ne kyla į viršų, o krenta žemyn. Stoutas savo skoniu bei išvaizda kildinamas iš porterio. Pilnas gėrimo pavadinimas anksčiu buvo stout porter, kuris vėliau sutrumpintas iki stout.

Abiejose rūšyse dedama tamsiai skrudintų salyklų, kas suteikia tamsią gilia spalvą ir charakteringą salstelėjusį skonį. Į porterį paprastai dedama daugiau apynių nei į stoutą, dėl to skonyje atrasite daugiau kartumo.

Kaip jau minėta, vienas populiariausių stout’ų Guinness. Mūsų asortimente galite rasti nuostabų Airišką Stout’ą – Murphy’s. Vienas iš įdomesnių Lietuviškų porterių Volfas Engelman Imperial Porter.

Šis rašinys nepretenduoja į išsamaus alaus rūšių gido titulą :), tad norintiems detalesnės informacijos apie VISAS alaus rūšis siūlome susipažinti su Amerikos aludarių asociacijos alaus rūšių aprašu: https://www.brewersassociation.org/edu/brewers-association-beer-style-guidelines/

Post comment